Op familievakantie naar het zuiden met de Tesla Model S

Op familievakantie naar het zuiden met de Tesla Model S

Covid-19 heeft voor velen onder ons de plannen voor de zomervakantie flink door elkaar geschud. Zo ook voor mij en mijn gezin. Normaal gezien gingen we een maand op roadtrip door Canada en de Verenigde Staten. Maar, dat ging plots niet meer. Gelukkig hadden we een alternatief: een familiehuisje in het zuiden van Frankrijk. We moesten enkel in de wagen springen en 1.000 km rijden om dan even te kunnen leven als god in Frankrijk.
Enige issue: we hebben geen gezinswagen om op vakantie te gaan. We wonen en werken in de stad, onze kinderen gaan op wandelafstand naar school, en ook de hobby’s kiezen we zorgvuldig op fiets- of wandelafstand. We hebben wel een oldtimer (Porsche 944 S2 voor de kenners) in de garage staan (een hobby van mijn man), maar die is niet echt geschikt om met 4 personen 3 weken richting het warme zuiden te trekken. En de trein op, dat zagen we in de huidige omstandigheden nu ook niet meteen zitten.

VÓÓR ONS AVONTUUR BEGON
En toen gaf VitaeMobility ons de kans om met de Tesla Model S P85, een Model S van het eerste uur, op pad te gaan. Een heel avontuur, want hoewel mijn man al wel eens een testrit met een elektrische wagen had gemaakt, was 3 weken op reis gaan en ervoor zorgen dat de batterij opgeladen is (onderweg en ter plaatse) toch wel ongekend terrein. En hoe gaat dat als je een 7- en 8-jarige op de achterbank hebt zitten? Allemaal vragen waar deze vakantie een antwoord op zou bieden …

Gelukkig kreeg mijn man bij ontvangst van de wagen een uitgebreide uitleg van Kristien van VitaeMobility. Want zo’n elektrische wagen, dat is toch net iets anders dan een gewone wagen. De dag voor we vertrokken, testten we al eens het laden aan de lokale supercharger, zodat we vroeg op een zondagochtend met volle batterij aan onze reis konden beginnen.

SUPERCHARGEN
Wat voor ons een onbekende was vóór we vertrokken, was waar, wanneer en hoe lang we tijdens onze trip (1.000 km in één dag) zouden moeten stoppen om de batterij op te laden. Dat blijkt dan een fluitje van een cent te zijn. Je vertelt de wagen waar je naartoe gaat, en de wagen vertelt jou hoe te rijden, en waar, wanneer en hoe lang je te stoppen om te laden. Theoretisch wordt het dan a piece of cake, en kan je bij wijze van spreken ‘s avonds al een restaurant vastleggen want je weet precies om hoe laat je de eindbestemming zal bereiken.
Dat is de theorie, nu de praktijk. Omdat we met een ouder model onderweg waren, duurde het laden gemiddeld 1,5 keer zo lang dan de wagen initieel aangaf. Het is duidelijk dat de batterij technologie er nog elk jaar flink op vooruit gaat, en dat de computer niet echt rekening houdt met de leeftijd van de wagen. Dus onze totale reistijd was uiteindelijk wel een pak langer dan gepland. Dat wordt wel ruimschoots gecompenseerd door het absolute comfort van het rijden met een Tesla Model S. Zo ontspannen en ruim (en dat was vooral voor die twee op de achterbank een absolute plus). Hoewel, volgende keer doen we dat in 2 dagen, met een overnachting naast zo’n supercharger. 2 vliegen in 1 klap, noemen ze dat.

Verder vonden we niet alle Tesla supercharger stops even aangenaam. Superchargers worden gebouwd in de buurt van faciliteiten (sanitair, potentieel een plek om te drinken of te eten). Maar als het hotel waar je moet stoppen toe is omwille van Corona (lees: geen toiletten), en een andere supercharger wel over toiletten beschikt, maar niet over greintje schaduw (bij 34°), dan word je daar niet echt vrolijk van. Leerpunt voor de volgende keer: zelf op voorhand al eens de route bekijken, en de stopplaatsen googlen. Dat geeft je dan toch de mogelijkheid om voor aangenamere stops te gaan.
Niet allemaal kommer en kwel: onze laatste stop op de heenweg was naast een restaurant, en dat kwam goed uit want het was etenstijd. En dan is dat laden zo voorbij natuurlijk. Op de terugweg deden we dan weer een stop aan een shopping center, prima getimed voor een vieruurtje en een knipbeurt voor de jongste telg. Weerom tijd welbesteed!

LOKAAL LADEN
Eens aangekomen op onze bestemming (het gezellig Provençaals dorpje Vallabrègues) moesten we de wagen natuurlijk ook kunnen laden. Ik schrijf hier we, maar gelukkig voor mij had mijn man de taak van “de volle batterij” op zich genomen . Ons bezoek aan Vallabrègues vorig jaar had ons al geleerd dat er daar 2 laadpalen zijn. En, mits een telefoontje met de operatoren van de laadpaal, wist mijn man deze vlot aan de praat te krijgen. En we stonden er zelden alleen! Ook aan de kust lukte laden aan een publieke laadpaal ons redelijk vlot (weerom na een telefoontje met de operator van dienst).

Op een andere plek hadden we minder geluk. Blijkbaar moest je voor de laadpalen in die stad een specifieke laadpas hebben, en die hadden we niet. Dus dan maar naar de dichtstbijzijnde supercharger. Frankrijk mag duidelijk nog inzetten op een harmonisatie in het gebruik van publieke laadinfrastructuur.

ONZE CONCLUSIE …
De Tesla Model S is een fantastische wagen om mee op vakantie te gaan. Zeker als je 2 dochters op de achterbank hebt zitten. Hoe verder ze uit elkaar zitten, hoe minder ze in elkaars haren hangen . Mission accomplished op dat vlak. Ook voor ons was het super aangenaam rijden. Soms wel wat wennen aan hoe breed zo’n Model S is (je draait ineens niet meer zo vlot je oude vertrouwde parkeergarage op), maar dat zorgt uiteraard ook voor het reiscomfort. En dat je 2 kofferbakken hebt, is ook wel meegenomen als je een voorraadje lekkere wijn mee terug wil nemen.
De volgende keer stoppen we net iets meer tijd in de voorbereiding van onze reis, en dan met name de keuze van de superchargers en de lokale laadpunten. En dan kan die reis niet meer stuk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »